Greenpeace România despre Reactoarele Modulare Mici – România ar urma să devină un cobai


03.11.21 17:54 Editor:


Organizația non-guvernamentală Greenpeace Foto: greenpeace.org

După anunțul că în România ar urma să fie construite primele reactoare modulare mici (SMR) până în anul 2028 și că acestea ar putea fi primele reactoare de acest tip din lume, organizația non-guvernamentală Greenpeace România susține într-un comunicat că „România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”.

„Ne referim la „noile” tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), NEAUTORIZATE încă în Europa. Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă țară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un COBAI pentru tehnologii nucleare insuficient testate.

Energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu şi omenire. E mult prea scumpă și prea greu de dezvoltat. În mod categoric, nu e o soluție pentru criza climatică. Tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt mature, au un preț competitiv și trebuie să fie prioritizate pe agenda politicienilor.

Știm cu toții despre dezastrele nucleare de la Cernobîl și Fukushima, de ce am risca să trăim încă o dată așa ceva, când încă suntem martorii nenorocirilor lăsate în urmă de acestea?”, se arată in comunicatul Greenpeace România.


Alte știri:Top cele mai citite știri: