Rafila – ne aflăm pe un val de creștere rapidă, una din cea mai rapidă creștere din europa în acest moment


11.01.22 17:43 Editor:


Conferință de presă susținută de Alexandru Rafila la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa Foto: captură facebook.com/PartidulSocialDemocrat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, într-o conferință de presă susținută la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, că în momentul de față România are cea mai rapidă creștere de infectări ca rată de reproducere a infecției.

„Ne aflăm pe un val de creștere rapidă, am declarat și zilele trecute, e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment, din punct de vedere al ratei de reproducere a infecției. Avem un salt săptămânal, a crescut cam de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6 mii de cazuri, acum am ajuns la aproape 9 mii de cazuri. A fost și în valul 4. Problema este, în momentul de față, când se va opri această creștere”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai precizat că se așteaptă ca în valul 5 să fie aproximativ 1 milion de noi infectări cu noul coronavirus.

„Monitorizăm proporția de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri confirmate. În momentul de față este în jur de 3 – 4 la sută din cazurile noi înregistrate.

Există un raport de cel puțin 1:5 între formele formele simptomatice și formele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape 2 milioane de cazuri și e posibil ca numărul populației trecute prin boală să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu 5.

Estimările pentru România se referă la circa 1 milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate. Rămâne să vedem dacă acastă estimare este o estimare optimistă sau va fi depășită de realitate. Contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depășite sau nu”, a adăugat Ministrul Sănătății.

Acesta a vorbit și despre un sistem nou testare și tratare adaptat valului 5, pentru pacienții care se vor infecta cu coronavirus.

„Avem un sistem care presupune testarea rapidă, apropriată de domiciliul pacienților, prin medicii de familie. O evaluare inițială la medicul de familie, ulterior formele medii și pacienții care au comorbidități vor fi îndrumate la cele 230 de centre de evaluare, unde pot beneficia de analize medicale și de o radiografie sau tomografie computerizată după caz. După care o parte din ei vor primi medicație antivirală de la aceste centre ambulatorii sau vor fii îndrumați catre spitale dacă au nevoie de oxigen sau de îngrijirii mai aprofundate”, a precizat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


Alte știri:



Top cele mai citite știri: