Ultimul pilot român de vânătoare supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion Dobran a murit.


24.09.21 13:34 Editor:
Generalul-locotenent Ion Dobran s-a stins din viață în noaptea de 24 septembrie 2021, la vârsta de 102 ani. Legendar erou al aerului, pilotul Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

„Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat ceremonia prilejuită de împlinirea a 100 de ani. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari”, notează Ministerul Apărării pe pagina de Facebook.


Alte știri:Top cele mai citite știri: